99 saker att göra innan man dör

Tips på resor och äventyr

Ishotellet Jukkasjärvi

Detta var Emelies 30 årspresent. Den här resan var helt galen! Vi tycker att alla borde åka dit. Troligtvis kommer vi att göra detta igen.

Vi flög med SAS ifrån Arlanda. Vi bodde en natt i ett kallt rum och en natt i ett varmt rum, vilket är det som de brukar rekommendera. Ett kallt rum ligger på ca 2500-10 000/natt och ett varmt rum mellan ca 600-1500 beroende på när man bokar.

Hotellet har öppet som museum mellan 10-18 där man kan betala för att gå in och titta.Man får alltså tillgång till sitt rum efter kl 18.00 då de stänger huvudporten. Om man bor på hotellet har man tillgång till hela anläggningen under vistelsen så vi sprang där inne som barn på julafton flera gånger. Tyvärr lyckades vi inte att ladda upp några bilder på alla awesome rum för de ville bara hamna på sniskan men de kommer. 

Här är vårt rum!

Under dagen kan man om man vill få en instruktion i hur man ska "överleva" natten i -5. Kan vara bra för att veta hur man ska vara klädd och hur man ska tänka med sovsäcken. Innan man ska gå och lägga sig så byter man om och lägger sina kläder i ett skåp som man får låna. De flesta sover underställ. Sen går man och hämtar sin sovsäck, antingen en singel elelr dubbel - i valde dubbel. Se går man till sitt rum och lägger sig och sover för natten. På morgonen blir man väckt av personalen som kommer med varm lingondricka. Vi sov faktiskt förvånansvärt bra! Det var så himla tyst och rogivande och den där sovsäcken var ju supervarm! Frös inte ett enda dugg. Kan iof berott på att vi gick en vända förbi den fantastiska isbaren innan vi gick och la oss. Goda drinkar. Speciellt då de serverades i isglas! Vi blev extra glada dagen efter då vi är tokiga i diplom och medaljer. I receptionen väntade nämligen ett diplom där det stod att vi överlevt en natt i -5.

Göra isskultpur

När man är på ishotellet är det ett måste att göra sin egen isskulptur. Det kostade 695:-/person. Då fick man ett eget isblock och 3 timmar på sig att göra sitt mästervärk. Till hjälp hade man en intruktör som började med att berätta om isen och hur man använde verktygen. Konstverken ställs sedan ut nere vid stranden utanför ishotellet.

Norrsken

Äntligen har vi sett norrsken! Vi åkte på en tur med islandshästar och hoppades på att få se norrsken under ridturen. Det fick vi dock inte men vi fick se en jäkla massa älgar. När vi kom tillbaka ifrån ridturen så fick vi mat som lagades i en liten stuga över öppen eld. Vi gick ut emellanåt för att se om det var på väg att bli någon och då kom det. Det var ett fantastiskt norrsken som höll i sig väldigt länge. Svårt att ta bilder på det men fick någon som man ser iallafall. Turen tror vi kostade runt 800:-/person. Man ser norrsken lika bra om man är kvar på ishotellet så vill man inte ut och rida behöver man inte åka iväg på någon tur. Vi såg även norrsken kvällen efter när vi stod ute på älven.

Norrsken!

Käk

Mycket god mat fanns det. Vi har ätit den godaste renskaven på jorden på värdshuset. Om man bara vill ha lite lättare mat finns det supergoda Panini i loungen. Om man har lite mer cash än oss så ska middagarna på värdshuset också vara fantastiska. Vi var dock lite snåla och körde på paninin. 

Det finns massor att göra när man väl är där och vi passade på att göra ganska mycket iallafall

Saker man kan göra:

- Göra isskultpur

- Rida på islandshäst 

- Åka skoter

- Norrskenstur

-Skidtur

- Vildmarksöverlevnad

Allt detta finns på http://www.icehotel.se/

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)